Jest to złożony proces, w którym zachodzi wiele reakcji: odparowywanie wody z ziarna, karmelizacja cukrów, reakcja Maillarda. Wszystkie te zagadnienia są już znane zarówno osobom prowadzącym palarnie kawy, jak i samym miłośnikom tego czarnego napoju.
Niektóre palarnie próbują spojrzeć na kwestię kawy i jej wypalania w nowy sposób. Prowadzone są badania nad idealnymi warunkami przechowywania zielonego ziarna, testuje się różne poziomy temperatury i wilgotności powietrza. Chcąc wzbogacić smak napoju, producenci stosują czasem olejki aromatyczne, które nadają kawie zapach oraz smak np. amaretto, czekolady, truskawek. Wypalona kawa wyjątkowo łatwo chłonie wilgoć i to właśnie w procesie wypalania stosuje się natryskiwanie lub zanurzanie. Takie działanie często ma na celu ukrycie wad słabej jakości ziaren kawowych.
W Strefie Kawy podchodzimy do wypalania kawy na poważnie, dlatego za każdym razem, gdy otrzymujemy nową partię zielonych ziaren, sprawdzamy ich jakość.
Proces palenia przebiega na naszym zautomatyzowanym piecu, który w połączeniu z oprogramowaniem Artisan pozwala nam na bardzo dokładne monitorowanie procesu palenia. To właśnie dzięki zamontowanym czujnikom jesteśmy w stanie na bieżąco monitorować na ekranie komputera: temperaturę jakiej jest poddawane ziarno wewnątrz maszyny, temperaturę spalin oraz wskaźnik wzrostu informujący nas o tempie wzrostu temperatury. Każdorazowo wykres palenia jest zapisywany, kawa z konkretnego wypału próbowana i oceniana po to, aby mieć pewność, że za każdym razem dajemy z siebie 100%.
To, co wyróżnia nas spośród innych palarni w Polsce, a może nawet i na świecie, to unikatowy proces palenia przy wykorzystaniu modułów laserowych. Jest to technologia, którą udało nam się nabyć dzięki naszym współzałożycielom. Z myślą o niej nasz piec posiada specjalne modyfikacje w swojej budowie, wyróżniające go na tle innych maszyn.
Moduły laserowe, wykorzystujące modulacje świetlno-częstotliwościowe przy użyciu wiedzy rodem z fizyki kwantowej sprawiają, że procesy zachodzące w naszym piecu przebiegają całkowicie inaczej niż w innych palarniach. Zastosowanie tej technologii pozwala nam na oddziaływanie na gaz, którym zasilany jest nasz piec poprzez umiejscowienie laserów w palniku i jądrze płomienia. Tego typu rozwiązania stosowane są w celu modelowania i katalizowania procesów spalania. Dzięki temu sam proces spalania gazu w naszym piecu przebiega o wiele bardziej ekologicznie, co ze względu na konstrukcję pieców do palenia kawy, przekłada się w 100% na jakość finalną wypalonej kawy.
Jednak to nie wszystkie plusy wynikające z wypalania przy użyciu laserów. Jak wiadomo, wiele osób poszukuje w kawie całkowicie nowych smaków. W tym celu organizowane są oceny sensoryczne kawy oraz prowadzone rankingi. Wielu smakoszy i producentów przebywa świat w poszukiwaniu ziaren, które zaskoczą finalnych odbiorców. Niektórzy producenci kawy próbują zmierzać drogą na skróty i sztucznie aromatyzują swoje kawy.
Zastosowana w naszym piecu technologia modułów laserowych pozwala nam również na utrwalanie w kawie poszczególnych aromatów. Dzięki specjalnej budowie, nasz piec umożliwia podanie do bębna maszyny prawdziwych roślin, a działające lasery utrwalają w ziarnie kawy subtelny smak, zapach i właściwości podanej rośliny. To właśnie dzięki temu mamy w ofercie kawy z nutą wanilii, pomarańczy czy mięty, które uzyskaliśmy z prawdziwych owoców i roślin.
Połączenie nowych rozwiązań z wypalaniem kawy okazało się trudniejsze niż wstępnie zakładaliśmy. Dopracowanie naszych kaw wymagało od nas wielu prób i „morza” zepsutej kawy. Wiemy, że jeszcze wiele do odkrycia przed nami. Stale się rozwijamy i połębiamy naszą wiedzę. Chcemy tworzyć coś nowego dla naszych Klientów i dzięki nim.